Karijes – Infekcija usne šupljine

Obično roditelji djeci kažu: ako ne opereš zube, pokvarit će ti se!
Naravno, pranje zuba je najvažniji faktor za njihovo zdravlje, no o tome smo pisali i pisat ćemo još. Ovaj tekst cemo posvetiti prvoj karici lanca u nastanku pokvarenog zuba!
Naime, hrana sama po sebi neće pokvariti zub! Naša hrana koja se zadržava u ustima je i hrana za bakterije, koje je koriste za svoj metabolizam, izlučujući kisele produkte koji demineraliziraju površinu zuba!
Dakle, ako nema bakterija, ili ih ima malo, incidencija karijesa će biti znatno manja.

Koje su to bakterije i kako se dijete inficira?

Jeste li ikada dok ste bili prehlađeni ili imali temperaturu, ljubili vaše dijete ili probali vašim ustima je li mlijeko prevruće? Ako znate da se prehlada prenosi kapljičnim kontaktom, vjerojatno niste, jer znate da bi se i dijete vjerojatno zarazilo.
Da ne bi nabrajali sve bakterije koje su zaslužne za karijes, reći ću samo najvažniju: streptococcus mutans. Nalazi se u ustima gdje ima zubi s aktivnim karijesom, ali u tragovima i u ustima gdje nema aktivnog karijesa, ali ga je bilo prije. Dijete do prvog nicanja zubi nema tu bakteriju u ustima.
Istraživanja su pokazala da se najčešće zarazi od svojih roditelja ili starije braće i sestara, s kojima je u bliskom kontaktu. Prenosi se slinom, korištenjem istog pribora za jelo i sl. Zato je izuzetno bitno za dijete da i roditelji imaju zdrave zube.

Zaključak

Karijes kao prvo treba shvatiti kao infekciju usne šupljine, koja zapravo ne mora postojati! Ključne karike lanca koji rezultira pokvarenim zubom su:

  1. prije svega zubi na kojima će se karijes razviti,
  2. bakterije čiji će produkti demineralizirati površinu zuba,
  3. supstrat, hrana za bakteriju te
  4. vrijeme, mora proći dosta vremena da bi bakterije svojim djelovanjem oštetile zub.

Ako samo jedan od ovih preduvjeta nije ostvaren, karijes se nece razviti! Dakle, dijete će imati puno manju vjerojatnost za nastanak karijesa ako njegovi bližnji budu imali zdrave zube!

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Karijes – Infekcija usne šupljine

Leave Comment