Rekonstrukcija frakturiranih zuba estetskim kompozitom – Prikaz slučaja iz naše ordinacije

Često nam u ordinaciju dođu mladi pacijenti s frakturiranim (polomljenim) zubom. Najčešće se radi o prednjim zubima i važno je napomenuti da djeci u razvoju (do 18. god.) nije dobro raditi nikakve protetske nadomjestke, stoga smo primorani uraditi rekonstrukciju estetskim kompozitnim materijalima. Tu nailazimo na jedan psihološki fenomen. Ako djetetu u školskoj dobi loše rekonstruiramo zub nastati će, vrlo moguće, veliki problemi koji se kasnije mogu protumačiti kao traume ili kompleksi. Dijete će biti izloženo izrugivanju svojih prijatelja zbog lošeg rada svog stomatologa. Opisat ćemo jedan takav slučaj.

Pacijent (10 god.) došao je u našu ordinaciju s loše rekonstruiranim zubima nakon frakture. Majka se požalila na lošu estetiku djetetovih prednjih zuba i tražila od nas da to popravimo. Složili smo se da estetika može biti bolja i primili smo se posla.

Iskoristili smo postojeće stanje da napravimo kompozitom budući oblik zuba, na osnovu čega smo uzeli otisak silikonskom masom da bi mogli napraviti silikonski ključ, koji će nam biti kao matrica za pravljenje stražnje stijenke zuba.

Nakon toga smo skinuli sav stari kompozitni materijal, jer se novi materijal ne veže sa starim, a sama plomba je kompaktnija i čvršća kad je u jednom komadu. Vidjeli smo stvarno stanje nakon frakture, probali smo dosjedanje silikonskog ključa i krenuli u rekonstrukciju. Da bi smo dobili potrebnu čvrstoću i stabilnost cijele rekonstrukcije ojačali smo zub sa po 2 parapulpna kolčića (kolčići koji ulaze u zubno tkivo ne povrijedivši živac).

Stavivši silikonski ključ izradili smo stražnju stijenku zuba, vodeći računa da koristimo materijale koji će sakriti metalne kolčiće, a neće narušiti estetiku.

Slažući slojeve visokoestetskih kompozita sa svim unutrašnjim i vanjskim efektima završili smo prvi zub. Još je ostalo da isto tako završimo i drugi zub te da budu estetski jednaki. To smo uradili, a koliko dobro ipak najbolje govori lice malog pacijenta, što nam je i najveća nagrada. Pacijent se javio na kontrolu i nakon 6 mjeseci njegovi zubi su vitalni i estetika je više nego dobra, jer smo koristili visokoestetske kompozite s kameleonskim efektom. Čvrstoća je neupitna jer ti kompoziti u sebi sadrže i čestice keramike čime se dobije i čvrstoća i estetika.

VAŽNO!

Ako ipak dođe do frakture, probajte naći polomljeni dio zuba. Ako niste u mogućnosti odmah doći do stomatologa stavite ga u šalicu mlijeka ili u vlastitu slinu da se ne isuši. Vaš stomatolog će zalijepiti vaš dio zuba, što je najbolja rekonstrukcija.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Rekonstrukcija frakturiranih zuba estetskim kompozitom – Prikaz slučaja iz naše ordinacije

Leave Comment