Rekonstrukcija osmijeha Digital smile design bezmetalnom E-Max keramikom – Prikaz slučaja iz naše ordinacije

Pacijentica se javila u našu ordinaciju sa željom da “promijeni svoj osmijeh“.Slučaj je bio jako izazovan jer se radilo o vrlo abradiranim (potrošenim) zubima, nepravilnog oblika i tamne boje.

Digital Smile Design – E-max

Izazov je tim bio veći što je pacijentica zahtijevala jako bijelu boju i puniji oblik zuba koji će istaknuti njenu fizionomiju. Odmah smo se dogovorili da radimo, trenutno na tržištu najkvalitetniju keramiku, koja jedina može ispuniti najviše estetske zahtjeve kako pacijenta tako i terapeuta.

Jedina keramika koja pruža prirodnost pravog zuba je E-Max keramika-Ivoclar Vivadent. Za sve to smo se pomogli kompjuterskim programom DIGITAL SMILE DESIGN.

To je novi program koji omogućava da pacijent vidi kakvi će zubi biti kad se završe. Prednost tog programa jeste što budući oblik pacijentovih zuba nastojimo predočit pacijentu bez diranja njegovih zuba. U programu DIGITAL SMILE DESIGN se po crtama lica i fizionomiji određuje konačni oblik zuba. Ako se pacijent složi tehničar to u laboratoriju prenosi na model navoštavanjem i po tom voštanom modelu radimo silikonski ključ, kojim vjerno prenosimo situaciju iz laboratorija u usta pacijenta. To sve radimo materijalima za ispune, koje na kraju lijepo ispoliramo.

Kad smo rekonstruirali osmijeh pacijenta pustimo kući da vidi koliko mu nova dužina zuba smeta u normalnoj komunikaciji i da se sa svojim ukućanima konzultira oko oblika i dužine zuba. Ako je pacijet zadovoljan pristupa se brušenju i pravljenju privremenih krunica po novoj situaciji, da se pacijent već malo navikava na nove zube. Voštani model će nam poslužiti da po njemu napravimo privremene krunice za pacijenta tako da će prije završetka rada imati priliku da se navikava na novi oblik i dužinu zuba.

 

 

Gotov rad se kasnije zaljepio. Dobili smo svijetliju boju, što je bila želja pacijentice, njen osmijeh je uvelike poboljšan, čime su njene želje ispunjene.

Ovim radom smo još jednom pokazali da je lijep osmijeh naša briga!

Goran Pehar, dr. dent. med.

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Rekonstrukcija osmijeha Digital smile design bezmetalnom E-Max keramikom – Prikaz slučaja iz naše ordinacije

Leave Comment