Upute o održavanju protetskog rada

Protetski rad je ipak nadomjestak za prirodne zube te ga ne treba izlagati neprimjerenom i jakom kontaktu sa stranim predmetima kao što je drvo, metal, staklo, keramika, koštice od voća, krupna sol, plastika.

Nosači protetskog rada

Nosači protetskog rada su Vaši preostali zubi, koji mogu i pri višestrukom opterećenju dugotrajno i uspješno u potpunosti ispunjavati svoju funkciju. Ti zubi, zubi-nosači se trebaju održavati kao i prirodni zubi, a prema procjeni terapeuta i intenzivnije i češće.

Ultrazvučno čišćenje

Pored pojačane higijene usta, zubi i protetskog rada potrebno je 3-4 puta godišnje učiniti ultrazvučno čišćenje naslaga i kamenca sa zuba nosača protetskog rada.

Uklanjanje zubnog kamenca

Posebno je važno skidanje zubnog kamenca kako kod prirodnih zuba tako i kod zuba koji su nosači protetskog rada. Zubni kamenac je podloga za naseljavanje patogenih bakterija u ustima, koji izazivaju kroničnu upalu koja, ukoliko se ne izliječi, uništava potporni aparat zuba zbog čega može doći do smanjene stabilnosti ili potpunog gubitka zuba.

Artikulacija

Svaki protetski rad se predaje pacijentu artikuliran, odnosno izbalansiran s postojećim stanjem zubi i okolnih struktura u ustima. Cilj artikulacije je optimalno raspoređivanje opterećenja, koji se javljaju žvakanjem, na postojeće i umjetne zube kako bi se ostvarilo optimalna rehabilitacija. Važno je napomenuti da bilo kakav gubitak zuba ili zubnog tkiva može narušiti tu ravnotežu zagriza i dovesti u pitanje pravilno opterećenje protetskog rada, samim tim do njegovog oštećenja ili gubitka. Ako dođe do gubitka nekog od zuba očekujemo da nam se javite kako bismo smanjili negativan uticaj tog gubitka na protetski rad.
Pacijenti koji imaju mobilne ili kombinirane radove sa mobilnim dijelovima važno je da mobilne dijelove kada ih ne nose drže u vlažnom tj. vlažna maramica ili čaša vode inače se ti radovi mogu isušiti i promijeniti svoj oblik. Također je potrebno da se ti mobilni dijelovi kontroliraju i u slučaju atrofije (povlačenja) kosti da se uradi “podlaganje” rada kako bi rad ponovo ispravno vršio svoju funkciju.

Garancija

Dobili ste protetski rad koji je izrađen u suradnji s zubotehničkim laboratorijima u kojima se koriste najsuvremeniji postupci i materijali vrhunske kakvoće što nam omogućuje pružanje garancije na cjelokupan rad ukoliko se pridržavate ovih uputa i ukoliko ste redovni na svim kontrolama.
Kontrole 3-4 puta godišnje i održavanje higijenje po uputama koje ćemo vam vrlo rado dati u ordinaciji…

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Upute o održavanju protetskog rada

Leave Comment