Protetika

Zubna protetika se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama. Protetika se dijeli na mobilnu i fiksnu.

Fiksna protetika

U fiksnu protetiku se ubrajaju svi oni elementi koji se trajno ugrađuju u čeljust te ih pacijent sam ne može izvaditi.

Krunice

Umjetne krunice (navlake) nadomještaju jako oštećene i estetski neprihvatljive zube koji se ne mogu nadograditi ispunima. Zub koji se obrađuje potrebno je prethodno izbrusiti. Nakon brušenja uzima se otisak preostalog dijela, prema kojemu se zatim izrađuje krunica. Nakon spajanja krunice i zuba on poprima potpuno prirodan izgled. U svakodnevnoj praksi se najčešće koriste keramičke krunice.

Mostovi

Mostovima se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Most se sastoji od dvije krunice koje se stavljaju na postojeće zube koji služe kao nosači te od umjetnih zubi koji upotpunjavaju prazninu. Nosači mogu biti prirodni zubi ili implantati. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa, urušavanje susjednih zubi te njihovu pretjeranu pokretljivost.

Ljuskice (Veneers)

Ljuskica je estetski nadomjestak koji se koristi za smanjenje razmaka među zubima te za sanaciju obojenih zuba, ispucale cakline i karijesa. Za razliku od krunice, ljuskica prekriva samo prednju stranu zuba pa predstavlja izvrsno rješenje za prednje zube. Pri postavljanju ljuskica uklanja se puno manje zdravog zuba nego kod krunica. Ukoliko se ljuskica postavlja na zub isključivo iz estetskih razloga uklanja se samo tanki sloj cakline. Ljuskice se izrađuju od keramike slične staklu te pacijentu pružaju prirodan, ravan i blještav osmijeh.

Mobilna protetika

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje. Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza, koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli te se čeljust u potpunosti ne formira. Kad se više ne očekuju promjene u čeljusti izrađuje se konvencionalna, završna proteza. Imedijatna proteza predstavlja privremeno rješenje te tek s konvencionalnom protezom pacijent može potpuno normalno jesti, govoriti i smijati se.

Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporuča se metalni kostur na kojega se umeće umjetno tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.

Djelomična proteza sa zglobnim vezama (attachments)

Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu, koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu. Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija, manje opterećuje prirodne zube te je estetski prihvatljivija.

Djelomična teleskopska proteza

Kod djelomične teleskopske proteze koriste se dvostruke krunice. Unutarnja se cementira na zub, a vanjska se ugrađuje u protezu. Retencija se ostvaruje trenjem dviju krunica. Krunica na zubima nosačima je najčešće zlatna. Ova proteza predstavlja svojevrsni prijelaz između mobilne proteze i cementiranog mosta.

Implantatima podupirane proteze – Sustav All-on-4

Kada se potpuna mobilna proteza ne može dovoljno dobro pričvrstiti te otežava govor ili žvakanje, rješenje je proteza podupirana implantatima. Najmanje dva implantata (optimalno 4) postavljaju se u donju čeljust, dok je u gornju je potrebno ugraditi 4. Kada se implantati integriraju u kost (oseointegracija) mogu se spojiti prečkom ili se na njih mogu postaviti kuglaste spojnice. Na prečku ili spojnice stavlja se proteza koja im savršeno prianja. Tako postavljena proteza se uvijek može skinuti radi čišćenja, a više ne predstavlja rizik od ispadanja i neugodnih situacija.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Protetika

Leave Comment