Što je implantat?

Implantati su titanski vijci koji nadomiještaju korijenove izgubljenih zuba i služe za sidrenje samostalnih krunica, mostova ili proteza.

Što je zubni implantat?

Zubni implantat je umjetni korijen zuba, koji se stavlja u čeljusnu kost da bi držao jedan zub koji nedostaje ili most u slučaju kada nedostaje više zubi. Zubni implantati napravljeni su od titana i u potpunosti su biokompatibilni. Ovo je idealna opcija za ljude općenito dobrog oralnog zdravlja koji su ostali bez jednog ili više zubi.

Zubni implantati više štite postojeće zube nego tradicionalni mostovi, jer implantat ne koristi susjedni zub kao nosač mosta. Zubni su implantati uistinu najprirodnija zamjena za vlastite zube.

Kako teče postupak postavljanja implantata?

Uobičajeni protokol podrazumijeva ugradnju implantata, nakon čega slijedi pauza od 45 dana do 6 mjeseci za oseointegraciju (sraštavanje kosti i implantata). U međuvremenu pacijent nosi jednu vrstu privremenih zubi.

Za obavljanje ovakvog zahvata potrebna su 2 do 4 dolaska. Ukoliko je čeljusna kost kvalitetna i ne dođe do komplikacija, moguće je sve obaviti u dvije posjete, ukoliko ne onda je potrebno doći 3 do 4 puta.
Prvi dio postupka traje 5 do 7 dana. Tokom tog perioda postavljaju se implantati i privremeni zubi. Nakon toga potrebno je čekati 45 dana do 6 mjeseci za oseointegraciju.
Da bi se postavile završne krunice (trajni zubi) potrebno je 10 do 14 dana, uzima se otisak i šalje u laboratorij na izradu krunica i nakon toga ih se cementira u usta. Ukoliko je 14 dana za jedan posjet previše, postupak se može podijeliti u dvije posjete, svaka po 3 do 5 dana.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Što je implantat?

Leave Comment