Kirurški zahvati u stomatološkoj ordinaciji

Često kada kažemo da se pacijentu mora napraviti kirurški zahvat nailazimo na negodovanje jer je operacija za pacijenta nešto grozno. Operacije u stomatološkoj ordinaciji su ipak potpuno bezbolone i bez ikakvih komplikacija. Može se javiti par propratnih reakcija nakon operacije koje vrlo brzo prođu.
Da bi smo više rekli o kirurškim zahvatima u stomatološkoj ordinaciji reći ćemo nešto više o zahvatima koji se rade u našoj praksi.
To su implantološki zahvati, o kojima smo već pričali. Ugradnja makro i mikro implantata s i bez augmentacije kosti, za koje trebamo čvrstu kost koju moramo nadomjestiti ako je nemamo.

Vađenje zuba

Svaki je zub dragocjen, a cilj moderne stomatologije pa i naše ordinacije, je učiniti sve kako bi se spriječio gubitak zuba. Naša stomatološka ordinacija poduzima sve potrebne mjere kako bi se sačuvao Vaš zub jer gubitak samo jednog zuba može imati velik utjecaj na cjelokupno zdravlje i izgled.
Postupak vađenja zuba predstavlja manji kirurški zahvat, nakon kojeg nastaje otvorena rana u ustima. Na takvu ranu stavljamo sterilni tampon, kojeg pacijent naše stomatološke ordinacije zagrize i drži tako desetak minuta. Nakon vađenja zuba rana se ne smije ispirati ni dirati vrhom jezika od strane pacijenta.

Kirurško vađenje umnjaka

Zadnja skupina zuba koji izrastu u ustima se zovu umnjaci ili treći kutnjaci. Treći kutnjaci obično izrastaju u kasnim tinejdžerskim godinama, što je zapravo na prijelazu u odraslo doba i stoga se povezuju s dobom oštroumnosti, odakle naziv “umnjaci”.
Umnjaci nemaju korisnu ulogu u ustima i zapravo samo stvaraju probleme, jer kad djelomično izbiju ne mogu se tako lako čistiti i zadržavaju na taj način ostatke hrane što pogoduje razvoju bakterija i zubnih naslaga. Ovo može rezultirati propadanjem zuba, upalom zubnoga mesa, infekcijom i apscesom ne samo umnjaka, nego i okolnih zuba i zubnoga mesa.

Naša ordinacija često izvodi postupak kirurškog vađenja zuba. Zahvat se radi tako da se odvoji dio sluznice oko zuba kojeg vadimo, a nakon toga se pristupa impaktiranom zubu ili zaostalom korijenu tako što otklanjamo dio kosti koji nam onemogućuje da zub ili korijen čvrsto i sigurno prihvatimo instrumentom i izvadimo iz čeljusti. Nakon toga se sluznica vraća na svoje mjesto, zašije i zahvat je gotov.

Apikotomija

Apikotomija je oralnokirurški zahvat koji često obavljamo u našoj stomatološkoj ordinaciji, a zahvat započinjemo tako da odsjecamo vrh korijena i odstranjujemo destruiranu kost oko vrha korijena te uklanjamo sve patološke sadržaje oko vrha korijena. Šupljinu koja je nastala nakon zahvata najčešće ispunjavamo umjetnom kosti, sluznicu vratimo na svoje mjesto i bez tenzije je pedantno zašijemo. Apikotomijom se ipak odstranjuje dio korijena, čime se gubi stabilnost zuba tako da uvijek nastojimo izbjeći taj tretman na jedan od načina.

Povećanje grebena / Augumentacija koštanog tkiva (stavljanje nove kosti gdje je zub već izgubljen)

Gubitkom, odnosno vađenjem zuba nastaje udubljenje kosti. Kolaps grebena je vertikalan i horizontalan, a njega prati zubno meso (gingiva). Ovo se događa zato što nema zuba i parodonta koji održavaju greben kosti. Povećanje grebena je postupak povećanja obujma kosti čineći Vaš osmijeh ponovo lijepim i prirodnim. Zahvat vraća prirodnu konturu kosti i čeljusti za daljnju rehabilitaciju. Augmentacija se radi na svim mjestima gdje kosti nedostaje ili gdje je želimo dobiti. Nekad nam je jako potrebna za pojačanje grebena prilikom ugradnje implantata kod FLAP operacija – operacija kojima se usporava paradentoza. Kad se očisti upaljeno tkivo da ne ostane šupljina na tom mjestu ubacujemo koštani implantat.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Kirurški zahvati u stomatološkoj ordinaciji

Leave Comment