Briga za mliječne zube

Briga za mlijecne zube

Jedno od učestalijih pitanja koja postavljamo stomatologu još uvijek se odnosi na smisao čuvanja i popravljanja mliječnih zuba, kada će oni i tako ispasti i biti nadomješteni novim, trajnim zubima. Pri tome najčešće zanemarujemo važnost mliječnih zuba, za koje danas zasigurno možemo reći da su jednako važni kao i trajni:

  • omogućavaju i olakšavaju žvakanje,
  • doprinose lijepom izgledu djeteta,
  • pomažu u formiranju govora,
  • čuvaju prostor za trajne zube,
  • pomažu rast trajnih nasljednika.

Bolest koja najčešće napada mliječne zube je karijes, a najteži oblik karijesa u toj dobi je tzv. dojenački karijes, karijes bočice ili tješeći karijes.
Javlja se već u dojenačkoj dobi na tek izniklim zubima. Uzrokovan je ugljikohidratima (šećerom) u napitcima koje dajemo djeci. Najčešće se radi o sokovima i zaslađenom čaju, ali niti djeca koja su na majčinom mlijeku nisu pošteđena ove bolesti. Naime i mlijeko sadrži šećer, laktozu.

Kako pomoći djetetu

Briga za djetetove zube započinje prije njihova nicanja. Tada naime roditelji stvaraju prehrambene navike djetetu. Najčešća pogreška koju činimo je popravljanje bezukusne dječje hrane šećerom. No tek rođeno dijete nema razvijen okus i razviti će ga kako ga mi budemo učili. Zaslađivanje mlijeka, umakanje varalice u med, neprestano davanje zaslađenog čaja ili soka stvorit će malog ljubitelja slatkog, ali najvjerojatnije s lošim zubima i viškom kilograma.

U prvih šest mjeseci djetetova života možemo djetetu usaditi nekoliko vrlo važnih navika:

  1. Najbolje i najzdravije piće je voda.
  2. Nahranjeno dijete bolje spava u svom krevetiću nego na majčinim prsima.
  3. Tužan plač bolje ćemo zaustaviti nježnom rječju i dodirom nego varalicom umočenom u med.

Oko šestog mjeseca života započinju nicati prvi zubi. Od prvog dana zahtijevaju njegu. Za to će nam poslužiti vata namotana na štapić, kojom ćemo lagano prebrisati zube kako bismo onemogućili stvaranje štetnih naslaga. Proces nicanja završava otprilike s dvije i pol godine. Što dijete ima više zuba primjerenija postaje upotreba zubne četkice, naravno male, mekane dječje četkice. Danas u svakom dućanu postoji velik izbor zubnih četkica i na svakoj piše kojoj je dobi namjenjena. I ne zaboravimo što ranije zamijeniti bočicu s čašom.
Davanje savjeta uvijek je lakše no njihova primjena, naročito kad se radi o vlastitu djetetu, tu uglavnom griješimo.

Na malim, bijelim zubićima pojavljuju se ružne žute ili tamno smeđe mrlje, zubi nam se čine mekani, a dijete je tako malo da zasigurno ne može posjetiti stomatologa.
Ali ipak smo negdje pročitali da postoje stomatolozi koji mogu pomoći i maloj djeci.
Naravno, i sasvim malo dijete treba odvesti stomatologu. Stomatolog je školovan za prepoznavanje bolesti i njezino liječenje i zasigurno će znati što treba učiniti sa zubima vašeg djeteta. Nikada nije prerano za posjet stomatologu, a sasvim malo dijete ne poznaje strah i nevjerojatno dobro prihvaća posjet stomatološkoj ordinaciji.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Briga za mliječne zube

Leave Comment