Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba

Posljednjih godina zanimanje za izbjeljivanjem zubi iznimno raste. Taj trend potaknuo je proizvodnju različitih materijala i pronalazak sve jednostavnijih i učinkovitijih metoda izbjeljivanja, s tim da je svima zajednički kemijski proces – oksidacija.

Postizanje NAJBOLJIH REZULTATA ovisi o dobro uzetim podatcima o pacijentu, detaljnom pregledu, utvrđivanju indikacija i kontraindikacija te ispravnoj dijagnozi. Ipak, treba imati na umu da na konačan rezultat najviše utječe vrsta obojenja. Navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tijekom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata. Uz to, nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi; diskoloracije prouzročene tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se znatno teže, uz dulji tretman i kombiniranje tehnika, itd…

Vanjska obojenja nastaju na caklini zbog većeg konzumiranja čaja, kave, crnog vina, jakih začina, pušenja cigareta itd. U ranom stadiju može se odstraniti zubnim pastama, profesionalnim čišćenjem abrazivnim pastama ili pjeskarenjem (u ordinaciji). Ali kako s vremenom postaju sve intenzivnije, teže se odstranjuju pa se u tim slučajevima i pod uvjetom da caklina nije oštećena, izbjeljivanjem mogu postići dobri rezultati.

Unutrašnja obojenja posljedica su odlaganja kromogenog materijala u zubno tkivo, a mogu nastati prije i poslije rođenja. Primjena antibiotika tetraciklina u drugom tromjesječju trudnoće dovodi, primjerice, do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba tijekom kalcifikacije zubnog zametka. Diskoloracija nevitalnih zuba najčešće se povezuje s traumom zuba ili s odumiranjem pulpe (živca).
Gubitak boje se može javiti i kao posljedica terapijskog postupka. Događa se u slučaju kad prilikom liječenja zuba zaostane dio pulpnog tkiva koje postane nekrotično. To je najčešće slučaj s prednjim zubima kod lošeg punjenja korijenskih kanala (posebice starim materijalima) ili starih amalgamskih plombi postavljenih bez podloge (sivkasto obojenje).
Kontraindikacija za postupak izbjeljivanja je starost pacijenta. Donja dobna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Izbjeljivanje vitalnih zuba

Uz uzimanje anamnestičkih podataka te pregleda zubi i parodonta, prije izbjeljivanja potrebno je sanirati karijesna oštećenja i plombe s lošim rubnim zatvaranjem, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, a zatim odrediti nijansu po ključu boja te uzeti otisak za izradu individualnih udlaga.
Prilikom predaje udlage i materijala za izbjeljivanje pacijent dobije detaljne upute o nanošenju udlage s gelom na zubni luk, uz napomenu da ako se pri stavljanju udlage javi bol ili bolno hlađenje na zubima, udlagu treba odmah skinuti, zube isprati i javiti se stomatologu. Kontrola je potrebna nakon dva, tri dana.

Druga, za sada najnovija, metoda izbjeljivanja zuba je pomoću xenon-halogen izvora svjetla za izbjeljivanje, koji fotoaktivacijski ubrza djelovanje gela za izbjeljivanje što skraćuje ukupno vrijeme tretmana, pa se za desetak minuta u ordinaciji zubi mogu izbjeliti do čak dvije nijanse. U poslijednje vrijeme na tržištu se koriste i LED (light emitting diode) izvori svjetla, male snage za izbjeljivanje, što se pogrešno reklamira kao “lasersko izbjeljivanje zubi”. Tu se ne radi ni o kakvoj “svemirskoj tehnologiji” niti o laserima osim ako se ne radi o izvorima svjetla koji u imenu nose naziv “LASER“.

Najčešće nuspojave pri izbjeljivanju vitalnih zuba su preosjetljivost zuba i oštećenje zubnog mesa. Uglavnom je riječ o laganoj preosjetljivosti koja prestaje ubrzo nakon završetka tretmana, tijekom 24 do 48 sati. Pacijentu se na nekoliko dana može dati i preparat za desenzibilizaciju. Međutim, pojave li se bol i nepodnošljivo hlađenje, postupak treba odmah prekinuti, a u udlagu se stavlja materijal za desenzibilizaciju.

Izbjeljivanje nevitalnih zuba

Čest uzrok promjene boje zuba koji nisu vitalni je propadanje pulpe praćeno krvarenjem, što je često posljedica traume, ali i ostaci pulpe poslije loše provedenoga liječenja korijenskog kanala, koji s vremenom nekrotiziraju.
Ipak, bez obzira na uzrok, stupanj promjene boje zuba u direktnoj je vezi s vremenom koje prođe između gubitka vitalnosti zuba i početka terapije. Upravo zbog toga je za uspješno izbjeljivanje nevitalnih zuba prvi uvjet ispravno provedeno liječenje zuba.

Da biste izbjeljene zube duže održali bijelim jako je važno da se držite uputa koje će vam dati stomatolog. Pušenje i obojena pića će vrlo brzo potamniti vaš “bijeli osmijeh”, stoga bi uživanje u tim zadovoljstvima trebalo smanjiti. Često izbjeljivanje može biti dobar motiv za prestanak pušenja, što kasnije povoljno utječe na pacijentovo opće zdravlje, stoga im tu opciju vrlo rado predlažem.
Važno je primjetiti da će nas na početku ljeta sa svih strana početi obasipati raznim sredstvima za izbjeljivanje zuba. Tu treba biti jako oprezan!!! Mnogi će nam prodavati razne paste za izbjeljivanje imajući na umu da ide ljeto i da će nam koža potamniti te da će kontrast tamno lice – bijeli zubi više doći do izražaja, što neke može zavarati da pomisle kako su im zubi baš od “te” paste bijeli. Zbog toga je ipak dobro obratiti se stomatologu, koji će znati odrediti pravu metodu za izbjeljivanje vaših zuba, koja je provjerena i sigurna. Tu ste barem sigurni da će vam biti urađeno izbjeljivanje zuba pod budnim okom stručnjaka i s malom šansom za veće komplikacije.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Izbjeljivanje zuba

Leave Comment