Nepogodne navike i njihov utjecaj na razvoj ortodontskih anomalija u djece

Svaki roditelj prati kompletan razvoj svoje djece, a tako i razvoj i rast njihovih zuba. U našu ordinaciju djeca se obično dovode kad su već nastupile neke anomalije, jer to je ono što roditelj može primjetiti. Često zubi imaju nepravilan položaj, koji je uzrokovan nepogodnim navikama, iako dosta roditelja te navike tolerira, jer kod male djece te navike izgledaju simpatično i jako “slatko”. Zbog mogućih komplikacija koje se mogu javiti u kasnijoj dobi, uzrokovanih tim navikama, a koje se u mlađoj dobi mogu jako dobro i puno lakše rješavati, trebalo bi reći par riječi o tim navikama i mogućim posljedicama po djecu.

Nepogodne navike u dječjoj dobi, koje se najčešće povezuju s razvojem ortodontskih anomalija su sisanje prsta i dude varalice. Ove navike su donekle normalne u ranoj dječjoj dobi, ali su nepoželjne nakon prelaska iz mliječne u mješovitu denticiju (kada su u ustima djeteta prisutni i mliječni i trajni zubi), što je otprilike u trećoj godini života. Dok dijete ima samo mliječne zube uslijed sisanja prsta ili dude varalice može doći do prednjeg otvorenog zagriza (anomalija kod koje su pri zagrizu stražnji zubi u kontaktu, a između prednjih postoji slobodan prostor) ili križnog zagriza (anomalija kod koje stražnji donji zubi preklapaju gornje, umjesto da je obratno).

Anomalije koje su nastale osim estetskih problema djeci stvaraju i funkcionalne probleme. Djeca s otvorenim zagrizom imaju poteškoće pri govoru, odgrizanju hrane, a i estetski ne izgleda lijepo, dok djeca s križnim zagrizom ne mogu dobro sažvakati hranu, a nepravilan položaj zuba kasnije može, u oba slučaja, stvoriti probleme sa žvačnim zglobom.

Što prije dijete napusti ove nepogodne navike veća je mogućnost da dođe do spontanog ispravljanja ovih ortodontskih anomalija. Međutim, ako se navika nastavi i za vrijeme mješovite denticije, prisutnost prsta ili dude mijenja položaj novoizniklih trajnih zubi i utječu na smjer rasta koštane osnove čeljusti. Na prvi pogled beznačajna navika sisanja značajno mijenja napetost mišića usana i obraza, mijenja položaj jezika, uzrokuje negativan tlak u ustima što rezultira promijenama na nepcu. Takav tlak će dovesti do stvaranja tzv. visokog nepca. Ako ove promjene djeluju u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja, dolazi do preusmjeravanja rasta čeljusne kosti i razvoja ortodontskih anomalija. Uz promjenu rasta čeljusti, pritisak prsta na prednje zube uzrokuje njihovo pomicanje i naginjanje (zbog položaja prsta, gornji zubi se naginju prema van, a donji prema unutra).

Da bi prevenirali ortodontske anomalije, dijete bi trebalo poticati da nakon treće godine života napusti ove nepogodne navike. Odvikavanje od dude varalice može se provesti postupnim skraćivanjem vremena korištenja dude, sve dok naposljetku duda djetetu više neće biti potrebna. Za razliku od dude, navika sisanja prsta teže se napušta i može potrajati sve do školske dobi. Dijete je potrebno motivirati da prekine nepogodnu naviku, a ako ona opstane unatoč svim naporima, što prije treba poduzeti ortodontsku terapiju, kako bi se ispravila nastala anomalija. U mlađoj dobi je ipak puno lakše ispraviti ortodontske anomalije nego u starijoj. Sama terapija može trajati kraće, a i aparatići koji se koriste u mlađoj dobi su jednostavniji, jeftiniji i samim tim pristupačniji roditeljima. Ostaje samo pitanje koliko će naši mali pacijenti biti disciplinirani da nose te aparatiće dok terapija traje. Tu je uveliko važna puno puta naglašavana suradnja terapeut – roditelj – dijete kako bi zajedno motivirali malog pacijenta na nošenje aparatića, da bi terapija bila uspješna na obostrano zadovoljstvo.

Dok pišem ovaj tekst o nepogodnim navikama, gledam svog sina koji spava pored mene i tek su mu dvije godine. U jednoj ruci drži svoju krpicu, a palac druge ruke mu je u ustima… Pokušao sam mu ga izvaditi. Otvorio je jedno oko, pogledao me, nasmijao se, vratio palac natrag u usta i nastavio spavati… Nisam uspio, ali sam pokušao i opet ću… Ne trebamo odustajati!!!

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Nepogodne navike i njihov utjecaj na razvoj ortodontskih anomalija u djece

Leave Comment