Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu

Uz pravilnu i redovitu higijenu, za zdravlje i ljepotu zubi važni su i redoviti odlasci stomatologu. Prvi kontakti sa stomatologom preporučuju se između druge i treće godine. Pripremite dijete za taj posjet. Opišite mu kako izgleda stomatološka ordinacija, recite mu kako stomatolog ima veliku stolicu (kao astronautovu) u kojem će sjediti u svjetlu reflektora. Posebno mu spomenite malo ogledalo pomoću kojega će mu stomatolog pregledati zubiće. Opišite mu aparat kao specijalnu motornu četkicu za čišćenje zubi. Pokušajte dijete zainteresirati i učinite da se raduje posjetu. Dijete treba shvatiti dolazak stomatologu kao nešto sasvim normalno i kako je tu došao da mu stomatolog pomogne. Svakako izbjegavajte često upotrebljavanu izreku “neće te ništa boljeti”. Dijete kada prvi put dolazi u ordinaciju ne zna puno o tretmanu. Ako mu prije dolaska kažete “neće te ništa boljeti” pri ulasku u ordinaciju ono će samo gledati šta bi ga to moglo boljeti, što će nam u startu otežati rad sa malim pacijentom.

Roditeljima preporučujem da dijete prvi put dovedu u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi. Stomatolog će u tom slučaju zubiće samo pregledati, prebrojati i eventualno premazati fluorom (fluoridacija). Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnu sjećanju pa će i sljedeći put rado doći. U slučaju da dijete prvi put dolazi u ordinaciju kad već ima potrebe za liječenjem, znači postoji karijes (oštećenje), osobno ne počinjem odmah s liječenjem nego nastojim da prvi pregled protekne u što ugodnijem raspoloženju. Razgovaramo o tome kako “zločasti crvići“ grickaju zubić sve dok ih mi četkicom i tušićem ne uklonimo. Pri sljedećem posjetu, ako procijenim da je dijete spremno i da mogu računati na njegovu suradnju, počinjem popravljati manji karijes (oštećenja). Uvijek kombiniram da se prvo krene od manjih zahvata ka većim. Međutim, dolazi li dijete u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je, na žalost, odmah intervenirati. Dužinu prvog posjeta dijete samo određuje, jer to uvelike ovisi o njegovom strpljenju i suradnji. U praksi često dijete treba dovesti više puta da bi se “oslobodilo“ i priviklo na sve one zvukove ordinacije, kao i na osoblje. Zna se desiti da 4-5 puta ništa ne uradimo, ali slijedeći put završimo dosta posla. Roditelji tada moraju pokazati upornost i strpljenje! Često zbog svojih obaveza prestanu dovoditi dijete, što nam otežava rad s malim pacijentom. Povjerenje malog pacijenta je nešto što mi stomatolozi nekada jako teško stječemo, ali na kraju se isplati jer s tim pacijentom nikad roditelj, a ni stomatolog neće imati problema u ordinaciji, a dijete će od malena voditi računa o zdravlju zuba i usta.

Jednom za uvijek treba razriješiti zabludu da mliječne zube ne treba liječiti, tj. popravljati jer će ionako ispasti. To je apsolutno pogrešno razmišljanje jer mliječni zubi, iako kratkotrajni, imaju višestruko važnu funkciju. Oni čuvaju mjesto za svoje nasljednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti te dobro žvakanje. A znamo da je dobro sažvakana hrana preduvjet za dobru probavu. Uz to, mliječni zubi sudjeluju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, a uza sve to, o njima ovisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnu psihičkom razvoju djeteta. Zato još jednom pozivam roditelje da što ranije odvedu dijete stomatologu.

Šestogodišnji kutnjak

U šestoj godini života niče prvi trajni kutnjak. Pazite! Taj zub nema prethodnika u mliječnom zubalu pa ga roditelji često zamjenjuju s mliječnim zubom i začude se kad čuju da je to trajni zub. Upamtite, to je najvrjedniji zub jer utječe na postavu svih trajnih zuba koji kasnije niču. Zato “šestogodišnji kutnjak” treba pažljivo čuvati i njegovati. Prije upisa u školu dijete treba obaviti stomatološki pregled, s posebnim osvrtom upravo na prvi trajni kutnjak, koji treba popraviti ako je pokvaren . Ako je zub potpuno zdrav, preporučujem pečaćenje fisura (zaštita zuba bez brušenja). To je jako bezazlen zahvat jer se samo radi četkicom i pastom. Pečaćenje zuba pruža jednu sigurnost da se zub neće baš tako lako pokvariti. Preduvjeti su da se radi na zdravom i čistom zubu i sa za to namjenjenim sredstvima.

Pri prvom posjetu stomatologu NIKAKO NE:

 • podmićivati svoje dijete za posjet stomatologu,
 • koristiti odlazak stomatologu kao kaznu,
 • dopustiti da dijete osjeti vašu uznemirenost zbog odlaska stomatologu,
 • dopustiti da dijete čuje “strašne“ priče o stomatologu,
 • koristiti riječi kao što su: BOL, IGLA, UBOD, BUŠENJE i sl.,
 • lagati (samo „ukrasite“ istinu)

 

Plan prvih posjeta:

 • igra,
 • upoznavanje s okolinom,
 • čišćenje zuba četkicom kroz igru,
 • poliranje i fluoridacija zubi,
 • pečačenje fisura,
 • popravak karioznih zuba,
 • redoviti pregledi

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Prvi posjet stomatologu

Leave Comment