Multidisciplinarno zbrinjavanje djelomično bezube čeljusti, slučaj 2

U našu ordinaciju se javio pacijent sa nedostatkom obje gornje dvojke, tj. obje gornje dvojke kod ovog pacijenta nikad nisu iznikle. Uslijed tog slobodnog prostora došlo je do pomicanja susjednih zuba, čime smo izgubili mogućnost da se odmah radi protetska terapija. Odlučili smo se, u dogovoru sa pacijentom, da slučaju priđemo malo studioznije i riješimo sve na obostrano zadovoljstvo.

Prvo smo uradili ortodontski tretman te time posložili zube i otvorili prostor za postavljanje zuba koji nedostaju. Na lijevoj strani smo naišli na problem nedostatka kosti, što je isključilo ugradnju implantata, ali smo ga mogli ugraditi na drugu stranu. Kako smo se odlučili za bezmetalne keramičke krune onda smo morali ići i na bezmetalnu suprastrukturu na implantatu (slika 1). Sve se mora probati u ustima jer ne smijemo dozvoliti nikakva odstupanja (slika 2).

Radili smo estetski skoro pa savršenu IPS E-max bezmetalnu keramiku pa pogled na laboratorijskom modelu nam govori koliko ona svijetla propušta, koliko je prirodna, koliko ima živosti i lijepih efekata u sebi. Sama po sebi ta keramika ima jako puno mogućnosti u samoj izradi, koje joj daju prednost nad drugim keramikama. (slike 3, 4, 5).

Na kraju slikom 6 prikazujemo situaciju kad je cijeli rad u ustima. Neka vas ne iznenadi lagana iritacija gingive, pacijentica je nakon ortodontskog tretmana imala tu laganu iritaciju. Ništa nismo htjeli prepustiti slučaju pa smo gingivu tretirali laserom i ultrazvukom i sam rad smo zalijepili tek kada se sve smirilo.

Zadnja slika, zbog koje je posao kojim se bavimo ugodniji i ljepši, je slika rada u ustima pacijentice nakon 4 godine. Nema ni najmanjih tragova upale što nam je i bio cilj.

MISIJA ZAVRŠENA!

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Multidisciplinarno zbrinjavanje djelomično bezube čeljusti, slučaj 2

Leave Comment