Kada umnjaci stvaraju probleme?

Najčešći problem vezani za umnjake predstavlja premala čeljust. U ovom slučaju umnjaci nemaju dovoljno mjesta za izbijanje na površinu. Ponekad oni neće ni niknuti, ali u nekim će se slučajevima zub izboriti za izbijanje i rasti u krivom smjeru. Ovako “natrpane” zube je izrazito teško četkati jer nema nikakvog prostora između zubi za dlačice četkice ili zubni konac, no dakako ima mjesta za bakterije koje uzrokuju plak i karijes.

Koji su simptomi problema s umnjacima?

  • Bol ili utrnula čeljust
  • Iritacija zubnog mesa ili jezika jer umnjak raste u krivom smjeru
  • Naticanje zubnog mesa umnjaka koji nije izrastao do kraja
  • “Gužvanje zubi” zbog nedostatka mjesta

Stomatolozi najčešće preporučuju vađenje umnjaka ako oni nemaju dovoljno mjesta za rast. Više štete mogu prouzročiti ako rastu u krivom smjeru, nego ako se izvade. Naravno, polemike oko toga treba li zaista izvaditi zdravi zub ili ne još se uvijek vode i ne čini se kako će prestati, ali ovi osmi po redu zubi u našoj usnoj šupljini ne pridonose boljem žvakanju hrane, te se čini logičnim “žrtvovati” ih ako postoje realni problemi. Potpuna se dijagnoza postavlja rentgenom usne šupljine, koji će pokazati korijene zubi i njihov smjer rasta.

Kirurzi tvrde kako je vađenje umnjaka lakše za podnijeti ako ste mlađi (u dvadesetim godinama) dok se korijen zuba i čeljust nisu još u potpunosti razvili. U trećem se desetljeću života naša vilica stvrdne, te njeno zalječenje traje dulje.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Kada umnjaci stvaraju probleme?

Leave Comment