Pečaćenje fisura – Preventivni postupak na trajnim zubima

Pečaćenje fisura je jedan od najčešće primjenjivanih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Predstavlja jednostavan postupak, kojim je moguće u velikoj mjeri spriječiti nastanak karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su udubljenja na površini zuba, koja se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se od osobe do osobe, a utječu na rizik od pojave karijesa. Iz prostora uskih i dubokih fisura čak je i vrlo temeljitom oralnom higjenom teško ukloniti meke naslage, a naslage predstavljaju preduvjet za nastanak karijesa na mladim trajnim zubima – najčešće prvim kutnjacima. Tome doprinosi i slaba oralna higjena u dječjem uzrastu.

Pečaćenjem fisura sprečavamo nastanak karijesa, postupak je potpuno bezbolan i ne zahtijeva brušenje zubnog tkiva. Bitno je ukloniti meke naslage, posušiti zub i nanijeti sredstvo za zaštitu zuba. Sam postupak važno je sprovesti neposredno po nicanju stalnog zuba, za prve kutnjake oko 6. godine, a za druge kutnjake oko 12. godine zivota. Na taj način vršimo preventivu eventualnog nastanka karijesa i štitimo novoiznikle trajne zube.

Druga stvar koja je jako bitna kod ovog zahvata je da je odličan za prvo upoznavanje malog pacijenta sa stomatologom. Nema nikakvih agresivnih pokreta i agresivnih radnji, tako se zahvat može u potpunosti završiti kroz igru, što je važno za prvi kontakt pacijenta i stomatologa. Sve se radi s četkicama, pastama i gelovima, tako da pacijent to rado prihvati i opet nam se vraća. Svi smo ipak sretni kad nam mali pacijenti s osmijehom ulaze u ordinaciju i obraćaju nam se kao prijateljima,

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Pečaćenje fisura – Preventivni postupak na trajnim zubima

Leave Comment