Multidisciplinarno zbrinjavanje djelomično bezube čeljusti

U sljedećem članku prikazujemo rad iz ordinacije u kome su sudjelovali naš specijalist ortodoncije dr. Marija Zelić, kirurg doc. dr. sci. Ivan Galić i opći stomatolog dr. Goran Pehar. Radi se o prilično složenom slučaju, koji je iziskivao ovaj multidisciplinarni pristup, kako bismo svi bili zadovoljni konačnim rezultatom.

Pacijent se javio u našu ordinaciju s djelimično bezubom čeljusti. Imao je samo 5 frontalnih zuba, koji su bili razmaknuti i izbačeni prema naprijed s dosta velikom negativnom stepenicom između gornjih i donjih zuba. To je zahtijevalo uključivanje ortodonta u terapiju, kako bismo frontalne zube lijepo posložili. Pred sami kraj ortodontske terapije smo išli na ugradnju implantata, što pokazuje slika 1.

Nakon skidanja ortodontskog aparata prešli smo na sljedeću fazu, tj. brušenje zuba,ugradnja suprastruktura na implantate i uzimanje otisaka (slika 2.).
Na slici 3, se vidi laboratorijski dio i izgled nadogradnji koje predstavljaju buduće zube nosače. Sve se mora prenijeti u usta kako bi se provjerila preciznost izrade (slika 4)…

… i na kraju sve izgleda kao na slici 5. Na prednjim zubima su privremene krunice koje nam štite brušene dok ne dobijemo konačan rad. Slika 6. pokazuje nešto na što smo jako ponosni – to je isti rad nakon 3 godine. Zubno meso nema ni najmanjih tragova upale, što nam treba biti i imperativ i cilj, a funkcija je još uvijek više nego dobra.

Za ovakvu situaciju nije zaslužan samo pacijent – sluznica se i ne može upaliti kada se zub za protetske radove priprema na način kakav je ustaljen u našoj ordinaciji. Još uvijek možemo reći i u ovako teškim slučajevima – LIJEP OSMIJEH JE NAŠA BRIGA!

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Multidisciplinarno zbrinjavanje djelomično bezube čeljusti

Leave Comment