Mliječni zubi – Zašto su važni i kako ih očuvati

Nažalost, još uvijek je uvriježeno mišljenje da mliječne zube ne treba čuvati jer će ih zamjeniti trajni nasliednici. Točno je da će mliječne zube zamjeniti trajni, međutim apsolutno je netočno da mliječni zubi ne zaslužuju jednaku brigu kao i trajni.

Naime, mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju:

  • čuvaju mjesto za svoje nasljednike
  • potiču normalan razvoj čeljusti
  • omogućavaju žvakanje, što je preduvjet za dobru probavu
  • sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnog i razumljivog govora
  • utječu na estetski izgled lica, što doprinosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta

Učestalo i dugotrajno izlaganje mliječnih zuba hrani i tekućini koja sadrži šećere može dovesti do nastanka karijesa u najranijoj dobi, stoga nije dobro djecu uspavljivati i umirivati napitcima i obrocima koji obiluju šećerima.

Kada se dijete doji ili hrani na bočicu, poželjno je da svaki obrok završi s malo vode, kako bi se isprali ostaci hrane. Također, unutrašnjost usta može se obrisati čistom gazom, kako bi se ostaci hrane mehanički očistili. Čim se zubi pojave u usnoj šupljini treba ih početi nježno masirati četkicom čija je veličina prilagođena dobi djeteta te vodom bez upotrebe paste. U dobi iznad druge godine može se započeti s primjenom paste u manjoj količini, vodeći računa o deklaraciji proizvođača tako da bude prilagođena uzrastu jer djeca do 6. godine nemaju u potpunosti razvijen refleks gutanja, a zubnu pastu nije dobro gutati.

U razvijanju i prihvaćanju oralno-higijenskih navika kod djece koja mogu samostalno prati zube važno je da dijete i roditelj peru zube istovremeno, jer djeca vole oponašati roditelje. Važno je da roditelj provjeri jesu li zubi dobro oprani te da ga svaki put poduči kako sljedeći put može napraviti bolje.

Iako se dječje četkice rjeđe upotrebljavaju i sporije se troše, potrebno ih je zamjeniti svaka tri ili četiri mjeseca, jer se na njima zadržavaju bakterije.

Iako je ponekad teško ustrajati u odlukama, svaki će roditelj sigurno biti ponosan na lijepe i zdrave zube svog djeteta.

Tamara Topalović Starović, dr. stom.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Mliječni zubi – Zašto su važni i kako ih očuvati

Leave Comment