Post intervencijska osjetljivost zuba

Često se događa da nakon tretiranja zuba i postavljanja nove plombe, zub i dalje bude osjetljiv, čak i bolan. Zub može biti osjetljiv pri žvakanju, konzumiranju toplih i hladnih napitaka te slatkih namirnica. Ovo je normalna pojava u sklopu prirodnog oporavka zuba od prethodne infekcije i tretiranja iste, a prolazi samo od sebe u roku od nekoliko dana ili maksimalno par tjedana.

Tokom ovog perioda treba izbjegavati stvari koje nadražuju zub. Isto tako moguće je da, uslijed plombiranja zuba, plomba ne bude u potpunosti prilagođena zagrizu pacijenta te iz tog razloga može doći do boli zuba. U ovom slučaju dovoljno je plombu naknadno preoblikovati, prilagoditi je zagrizu pacijenta i simptomi nestaju kroz par dana. Neprilagođenost plombe može se javiti uslijed toga što se pacijentu tijekom tretmana “umore” mišići žvakači pa prilikom provjere zagriza dođe do lošeg zagriza po kome terapeut prilagodi plombi. Drugi razlog može biti i pogrešan zagriz zbog anestezije, što dovodi do istog problema.

Često pitanje je i “Zašto me zub boli sada kad ste stavili bijelu plombu, a nije me bolio dok je bila siva?”
Razlog tome mogu biti i različiti načini vezanja “sive” i bijele plombe. Siva plomba se za zub veže mehanički, dok se bijela plomba veže kemijski, pri čemu upravo zbog tog načina vezanja dolazi do veće iritacije zubnog tkiva. Ako s druge strane imamo živac koji je već nadražen karijesom i pri tome imunitet pacijentovog organizma oslabljen nekom drugom bolesti u organizmu, šansa za bol nakon tretmana se povećava. Ovi razlozi boli koje navodimo se odnose samo na slučajeve gdje je plomba ispravno postavljena.

Međutim postoje i situacije kada ovo nije samo prolazna reakcija, nego je prethodna infekcija dovela do trajnog oštećenja živca zuba te u tim slučajevima neophodno je potražiti stručnu stomatološku pomoć.

U suštini, bol koja se javlja u zubu nakon određene intervencije, možemo reći da je donekle normalna i očekivana, ali u slučaju da dolazi do pogoršanja stanja (da bol postaje jača), ili da bol traje duži vremenski period (par tjedana), NEOPHODNO JE DA SE JAVITE VAŠEM STOMATOLOGU!

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Post intervencijska osjetljivost zuba

Leave Comment