Problemi kod protetskih radova

U našoj praksi često nailazimo na probleme izazvane protetskim radom. Neadekvatno postavljen protetski rad kao i loš ispun mogu izazvati niz problema, koji na kraju mogu trajno oštetiti zub pacijenta i ugroziti njegovo oralno zdravlje.

Koji su najčesći problemi koji se javaljaju tokom i poslije izrade krunica i mostova?

Najčesće komplikacije su:

  • upala i povlačenje zubnog mesa,
  • vidljivost ruba krunice, tj.prijelaz krunice i zuba,
  • prebojavanje mesa oko krunica i mostova,
  • neugodan zadah iz usta te mnoge druge.

Zašto dolazi do ovoga i može li se spriječiti?
Svi ovi problemi se najčešće javljaju zbog pogrešnog brušenja zuba i pripreme zuba za protetski rad. Zastupljene su dvije tehnike brušenja.

Tangencijalno (linijsko) brušenje zuba

Za ovu tehniku možemo reći da je prevaziđena i da se zbog nje najčešće i javljaju gore navedeni problemi. Prilikom samog brušenja ovom tehnikom dolazi do oštecenja okolnog mekog tkiva, tj.mesa oko zuba pa vrlo često od samog pocetka izrade rada javljaju se problemi. Još veći problemi nastaju nakon cementiranja mosta. Krunica kada se cementira na zub pritišće okolne strukture jer izlazi iz prirodnog oblika zuba, “gnječi” zubno meso pa dolazi do upale mesa. Vremenom dolazi i do upadanja i razgradnje hrane u ovaj neprirodni prostor oko zuba pa pacijenti pored upaljenog mesa osjete i neugodan zadah iz usta. Gingiva (zubno meso) oko zuba postaje modre boje. Javljaju se krvarenja prilikom pranja zuba. Ni dobra higijena ne može puno pomoći jer ne postoje toliko male četkice koje mogu ući u ovakve prostore pa su ovi neželjeni efekti skoro neizbježni. Ova tehnika je nažalost još uvijek u upotrebi jer je kraće vrijeme brušenja, tj.pogodnija je za terapeuta ali nije nikako dobra za zub i pacijenta.

Brušenje zuba na stepenik

Tehnika koja je suvremenija i preciznija od prethodne. Ne diraju se okolne struture zuba, tj.štite se meka tkiva oko zuba koja su i najbitnija da bi rad koji je cementiran bio dugotrajan i estetski dobar. Nakon cementiranja rada, rad naliježe na stepenicu pa meso oko zuba se priljubljuje uz keramiku kao i uz prirodan zub.
Ova tehnika je za terapeuta nezgodnija jer zahtijeva veliku vještinu i samo brušenje mora biti preciznije, a tretman je zbog toga dugotrajniji. Za pacijenta ona osigurava dugotrajnost samog protetskog rada i zdravo zubno meso što je našim terapeutima i cilj. U našoj ordinaciji smo se odlučili za brušenje zuba na stepenik baš iz razloga jer su radovi dugotrajniji i estetskiji. Ne dolazi do neželjenih efekata sa početka teksta pa ne “boli glava” ni terapeute, a ni pacijente.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Problemi kod protetskih radova

Leave Comment