Kariogena i antikariogena prehrana

U prošlom blogu smo govorili o prvoj karici lanca koji dovodi do nastanka karijesa, o bakterijama!
Sada ćemo nastaviti slijed pišući o idućoj karici, a to je hrana!
Ono što je nama hrana, dakle neisključiv faktor našeg postojanja, jednako je i hrana za kariogene bakterije, koje samim svojim obitavanjem u flori usne šupljine stvaraju rizik od nastanka karijesa.
No nije sva hrana jednakog kariogenog potencijala (znači da služi kao prehrana bakterijama ili svojim erozivnim svojstvima oštećuje zube).

Kariogenu hranu možemo podijeliti u nekoliko kategorija:

  1. Ona koju bakterije mogu bolje iskoristiti kao nutrijent,
  2. Hrana koja se teže uklanja s površine zuba,
  3. Te hrana koja djeluje erozivno (fizički oštećuje), na površinu zuba.

 

  1. Najčešće se pod kariogenom hranom podrazumijeva šećer i čokoladni proizvodi, kolači i keksi, peciva, voćne pite, pudinzi, zašećerene pahuljice, džemovi, pekmezi, med, sladoled, ušećerno voće, kompoti, gazirana pića, zašećerena pića na bazi mlijeka i alkoholni napici koji sadrži šećer.
    Poznato je, naime, da je hrana poput slatkiša, kolača ili keksa bogata ugljikohidratima i da su štetni za zube, ali u nekoj hrani ugljikohidrati su „prikriveni“. Hrana, koja čak i nema jako slatki okus, poput maslaca od kikirikija, sadržava puno ugljikohidrata.
  2. Grickalice, pereci i čips, jednako su štetni kao i slatkiši, čak i štetniji, jer se lijepe na zube.
  3. Jedan od najvećih neprijatelja zdravih zuba su gazirani sokovi. Pića kao što su Coca Cola, Fanta, Pepsi, Cocta, ne samo da su zaslađena velikom količinom šećera, nego i izravno uzrokuju erozivne lezije (oštećenja) na caklini koje se nerijetko vide već i u dječjoj, a posebice u adolescentskoj dobi. Ne samo da su ova pića štetna za zube, već se pokazalo da utječu i na razvoj dijabetesa i osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Osim kariogene hrane, postoji i antikariogena hrana, koja smanjuje mogućnost nastanka karijesa na zubima.
Toj vrsti hrane pripada mlijeko, sir, čaj, manje rafinirani škrob, itd…

Mlijeko štiti zube prevenirajući pričvršćivanje plaka za površinu zuba. Iako sadrži dovoljno laktoze da bismo ga smatrali kariogenim, ono je bogato kalcijem i fosforom koji štiti caklinu zuba.

Konzumiranje sira drugi je način zaštite zuba od karijesa. Sir ima vrlo značajne antikariogena obilježja. Količina tiramina u siru stimulira salivaciju. Nakon konzumiranja sira, povećava se količina kalcija i fosfata u plaku. Konzumacija sira može biti zaista dobrodošla za dentalno zdravlje, iako se njegove dobre strane mogu poništiti konzumira li se uklopljen u neku drugu namirnicu, poput kolača.

Sljedeći način za redukciju i prevenciju nastanka karijesa jest konzumiranje čaja.
Dokazan je benefit koji može imati čaj za prevenciju oralnih bolesti i infekcija. Pronađeno je da određene komponente zelenog i crnog čaja imaju antikariogena svojstva. To se odnosi na katehine koji imaju antistreptokoknu aktivnost, dakle djeluju nepovoljno na najvažnijeg uzročnika karijesa – bakteriju streptococcus mutans.

Zaključak

Već smo naglašavali da je karijes bolest koja se može spriječiti. Uz do sad sve navedene metode, vidimo da i prehrana igra dosta važnu ulogu u nastanku karijesa. Zdrava i uravnotežena prehrana će sigurno smanjiti opasnost od nastanka karijesa, ali isto tako i pozitivno djelovati na cjelokupno stanje organizma.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Kariogena i antikariogena prehrana

Leave Comment