Vrste keramike

Vrijeme vidljivo umjetnih, pretjerano naglašenih zuba prošlo je odavno. Na scenu dolaze nove tehnologije izrade umjetnih zubnih nadomjestaka (krunica, ljuskica, mostova) koji oblikom i bojom oponašaju krunu zuba.
Krunica je protetski nadomjestak koji se pričvršćuje na postojeći zub nosač. Ljuskica je tanak protetski nadomjestak koji se lijepi na prednju plohu i dio unutarnje plohe zuba. Most je protetski nadomjestak koji u većini slučajeva zahtjeva pripremu dva zuba nosača na koje se pričvršćuje mostna konstrukcija.

Nove tehnologije, visoki kriteriji ljepote zahtijevaju dodatna i velika financijska ulaganja, kako korisnika tehnologije, tako i krajnjeg potrošača. Tehnologija proizvodnje bezmetalnih protetskih radova za jedan ili više zuba koji pacijentu nedostaju, bazirana je na CAD-CAM postupku (computer–aided design and manufacturing), odnosno upotrebi računala u postupku dizajna i proizvodnje.

Bezmetalna keramika označava bezmetalnu konstrukciju, koja je u potpunoj suprotnosti od tradicionalnog načina proizvodnje krunica ili mostova kojima je u osnovi metal (plemenita ili neplemenita zubna legura). Ta plemenita osnova se prekrivena keramikom te ovisno o vještini stomatologa i tehničara, više ili manje zadovoljavajuće nadomješta izgubljene zubne strukture ili ih estetski poboljšava.

Kako metalna osnova u klasičnim protetskim radovima ne propušta svjetlost, česti estetski problem je zub koji izgleda beživotno. U osnovi bezmetalnog rada je cirkonij-oksid (Zirkon) ili aluminij-oksid (Alumina), savršeno biokompatibilan materijal, što otklanja opasnost od alergije na metal. Zirkon je visoke tvrdoće i izdržljivosti te je u usporedbi s metalom u velikoj prednosti kod stalnog opterećenja uslijed sila koje nastaju žvakanjem.

Kemijske karakteristike i bijela boja omogućuju translucenciju. Nakon što se na cirkonsku kapicu stavi porculan, završni protetski nadomjestak dobiva prirodnu živost i ljepotu. CAD–CAM tehnologija omogućava gotovo 100% preciznost prianjanja na prirodni tj. pripremljeni zub nosač.

Prednosti bezmetalne keramike su:

  • estetika koju odlikuje prirodna boja, oblik i svijetlosna propustljivost
  • potrebno je manje brušenja zuba
  • kompjuterska preciznost izrade
  • izvrsna čvrstoća i visoka otpornost na lom
  • olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva
  • smanjena iritacija desni
  • eliminacija rizika od pojavljivanja metalnog ruba krunice uzrokovanog povlačenjem desni
  • preciznost rubnog zatvaranja,
  • veći komfor za pacijenta

Česti stomatološko – kozmetički nadomjestak su ljuskice (laminates) izrađene tim postupkom. Njima se postiže onaj famozni “Hollywood smile”.

IPS Empress keramika (Leucite reiforced glass-ceramic)

Počela se koristit prije 20 i više godina. Spada u grupu leucite reinforced glass-ceramic i kada je izašla bila je poznata po tome da je mogla vrhunski imitirati prirodne karakteristike zubi (boja, toplina) uz vrhunsku estetiku. Mana je bila da se nije mogla obrađivati u CAD-CAM sustavu (manja preciznost) te je imala osrednju čvrstoću na savijanje od 138MPa do 160MPa ovisno o generaciji. To joj je ograničavalo mjesto primjene na prednje zube i to samo kod pacijenata koji su imali koliko toliko ispravan zagriz. Kada bi se koristila van svojih uskih indikacija stomatolog bi, a time i pacijent riskirao mogućnost loma krunice.

IPS Emax keramika (Lithium disilicate glass-ceramic)

Potražnja za estetskim restauracijama kontinuirano raste te današnji pacijenti nisu više zadovoljni samo time da im je zub normalnog izgleda, nego zahtjevaju potpuno prirodni izgled zuba (oblikom, bojom, toplinom) u svim regijama usne šupljine pogotovo u „zoni osmjeha“. Emax keramika je rješenje koje zahtjeva moderni pacijent. Kada bismo ju definirali mogli bismo reći, na neki način, da je nasljednica stare Empress keramike ali ( je ustvari) u klasi za sebe.
Emax kermika ima sve estetske karektaristike starog Empress sustava no za razliku od njega ima puno veću čvrstoću na savijanje od čak 400-450MPa! Krunica napravljena od Emax keramike može se koristiti za nadoknadu bilo kojeg zuba u usnoj šupljini.
Druga prednost Emax keramike je i njena tehnika izrade. Može se izrađivati press tehnikom i CAD/CAM tehnikom (kompjuterizirana tehnika) što joj uz vrhunsku estetiku daje i vrhunsku preciznost od svega nekoliko mikrona!

Sve ove karakteristike daju joj široke indikacije i upravo je to razlog zašto ju u našoj ordinaciji koristimo kao materijal izbora za sve estetske zahvate.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Vrste keramike

Leave Comment