Zubi u trudnoći

Zubi u trudnoci

U narodu je ustaljeno vjerovanje da se zubi u trudnoći gube, više kvare, tj. da više oboljevaju. To se najčešće objašnjava povećanom potrebom organizma za kalcijem. Kalcij koji je ugrađen u zube je u jako stabilnom spoju tako da se u trudnoći ne troši.

Je li zubi u trudnoći više obolijevaju?

Zubi su osjetljivi na manjak kalcija samo u fazi razvoja. Ako se karijes ipak u trudnoći pojavi to je posljedica promjene kiselosti sline, bujanje desni i stvaranje džepova, a time i povećanim nakupljenjem zubnih naslaga, ponekad i slabom i neprikladnom higijenom usne šupljine i promjenom načina prehrane. Zbog promjene hormonske ravnoteže većina žena u trudnoći povraća što također uveliko izaziva promjenu PH sline. Kisela slina šteti zubnoj caklini izazivajući izvlačenje minerala, proces poznat kao demineralizacija.

Zbog djelova hormona i zubno meso burno reagira i postaje osjetljivo sto otežava održavanje normalne higijene. Na zube se talože naslage (plak) na koje se naseljavaju bakterije, koje nasmetano razaraju zub. Svi ovi problemi se mogu izbjeći pravilnom higijenom usne šupljine i redovitom kontrolom kod stomatologa. Nažalost, posjete stomatologu često izaostanu zbog pogrešnog vjerovanja da se u vrijeme trudnoće stomatološki zahvati štetni za dijete. Kako majka svu pažnju u trudnoći usmjerava na dijete često zaboravi na sebe i svoje zdravlje.

Napretkom stomatologije danas je na zubima trudnica moguće uraditi skoro sve zahvate bez imalo rizika za plod. Trebalo bi izbjegavati RTG snimanja kao i uzimanje antibiotika prije konzultacije s ginekologom ili stomatologom. Neki antibiotici (tetraciklini) mogu izazvati trajna obojenja zuba djeteta koja ostaju cijeli život i stvaraju estetske poteškoće.

Zubi djeteta počinju se oblikovati u šestom tjednu trudnoće, a za njihovu izgradnju potrebna je pravilna i prikladna prehrana. Za pravilan rast i razvoj ploda neophodan je pravilan unos bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Uvijek je bolje da se unose prirodnim putem, tj. konzumiranjem različitih vrsta svježih prehrambenih proizvoda. Postoji formula po kojoj za zdrave zube djeteta majka treba svaki dan pojesti ½ litra mlijeka, sira ili jogurta, 1 jabuku i 1 jaje.

Još je uvjek dvojbeno stajalište o korištenju tabletica flora u trudnoći. Smatra se da one ne utječu na oblik i kvalitetu zuba djeteta pa se sve manje preporučuju. Međutim, njima uz dobru higijenu možemo uveliko zaštititi zube majke što je nama kao stomatolozima i cilj. Majke bi trebale od kada saznaju da su trudne uzimati tabletice od 1 mg fluora koje otope pod jezikom svaki dan po jednu do kraja trudnoće. Dobro bi bilo 1 sat nakon otapanja tabletice ništa ne jesti kako bi se fluor pravilno raspodijelio po ustima. Fluor će učiniti površinu zuba otpornijom na djelovanje kiselina i uvelike reducirati mogućnost nastanka karijesa, naravno uz dobru higijenu.

Kada trudnica treba posjetiti stomatologa?

Uradite to odmah čim saznate da ste trudni. Stomatolog će vas poučiti pravilnom četkanju zuba, izmjeniti sve dotrajale ispune (plombe), očistiti kamenac i zubne naslage i odmah početi liječiti eventualne upale. U trudnoći bi bilo dobro posjetiti stomatologa barem svaka dva mjeseca. Stomatolog će vam uvijek imati šta reći kako bi vaši zubi i zubi vašeg djeteta bili što zdraviji. Ne zaboravite!!! Zdravlje zuba vašeg djeteta je u vašim rukama. U tome će vam uvijek rado pomoći vaš stomatolog i ginekolog stoga im se odmah obratite sa povjerenjem.

Goran Pehar, dr. dent. med.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Zubi u trudnoći

Leave Comment